Balkanskidom - Göç edemeyeceğiniz tek adres...  

Geri git   Balkanskidom - Göç edemeyeceğiniz tek adres... > Dom altında her şey yerli yerinde > Seljak muhabbeti > Nostalji
Kayıt ol Yardım Seljak Listesi Radio and TV Forumları Okundu Kabul Et

Nostalji Puslu hatırlarıma sarılmışım, bir garip temmuz akşamı yine. Hatıralar hatıralar.. Ne güzeldiniz! Toprağın ve annemin kokusu Sobanın üstünde kestane, içinde kumpir. Hayali kahramanlarımın süslediği senaryolar, ve ağzımdan hiç eksilmeyen mazinin lezzeti..

Seçenekler Stil
Alt 26. July 2010, 14:47   #1
šLjiVoVicA
Prvi seljak

šLjiVoVicA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Seljak 1.869 Mesaj için 7.143 Teşekkür aldı.
This message has been thanked: 3 times
Seljak 24 Mesajda 26 Defa Eksilendi!
šLjiVoVicA is on a distinguished road
TurMac

Çoğu Pazar günü yaptığım gibi gene eski fakat değerli eşyaların mezata çıktığı pazaryerinde dolaşmaya çıkmıştım. Birçok eşyanın arasında bunu görüp incelediğimde içimdeki sevinç, yüzümde tebessüm olarak hayat bulmuştu.

Tok alıcı kimliğine fazla bürünemeden, heyecan içinde fiyatını sorup, ücretini ödeyip bu kutuya sahip olmuştum. Benim için güzel bir hatıra idi bu. Ailesi Makedonya, Rumeli topraklarından göç etmiş bir Türk, aile topraklarından ve yaşadığı ülkesinden epey uzak bir memlekette, köklerini birleştiren bir sembol buluyordu.

Osmanlı Devleti zamanında bir Türk, Kazım Emin Bey, İstanbul’da kurduğu sigara fabrikasını 1920’de Hollanda’ya taşır. Makedonya bölgesinden, yani bugünkü Yunanistan ve Makedonya ve Türkiye’den kaliteli tütünleri toplar ve uzun yıllar Avrupa’da da bilinen bir marka yaratır. Marka adı is TURMAC’tır. 1960 senesinde son TURMAC sigarası üretilir ve fabrika başka bir lisansta üretim yapmak üzere TURMAC ismine son verir. 2008’de ise fabrika tamamen kapanır.

Bu kutu bana önce bu firmanın tarihçesini sonrada bizlere göre tesadüf fakat aslında kaderin bir parçası olan hoş olayların güzelliğini öğretmiş oldu.

20.yy başında bir Türk’ün Makedonya bölgesinden topladığı tütünlerle Hollanda’da ürettiği sigaraların bir kutusu, bir Makedonyalı Türk tarafından Belçika’da yaklaşık 100 yıl sonra bir eskici tezgahında bulunuyor.

Hayat işte böyle güzel olaylar ve hoş tesadüfler ile doludur. Bunları fark etme feraseti hayatı yaşayanlara bağlıdır. Sanırım ben bu konuda şanslıyım.

Not: Sigara içmek sağlığa zararlıdır.

Feyyaz Konya

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler
Stil

Eğer var ise yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:56 .